miK |  de Klimaatambassadeur | Home

​Drukkerij Van der Poorten is dé miK-klimaatambassadeur 2020

De Klimaatambassadeur komt voort uit de jaarlijkse zoektocht van miK (Milieu-infopunt voor de kmo) en de provincie Vlaams-Brabant naar een bedrijf dat zich op bijzondere wijze inzet voor klimaatneutraal en duurzaam ondernemen.

Bedrijven stellen zichzelf kandidaat waarna een jury van miK en de provincie Vlaams-Brabant de finalisten selecteert. Dat gebeurt op basis van criteria zoals relevantie van de duurzame acties en opname van duurzaamheid in de core business van het bedrijf. Nieuw afgelopen jaar was de nominatie van 7 in plaats van 3 finalisten, dit om de verkiezing nog verder te verankeren in de gehele provincie.

De 7 finalisten van Klimaatambassadeur 2020:

·         Cibo uit Haacht

·         Copro uit Zellik

·         D&D Isoltechnics uit Sint-Pieters-Leeuw

·         Group VHC uit Overijse

·         Pantarein Publishing uit Haacht

·         Pro Natura uit Roosdaal

·         Van der Poorten uit Leuven.

Een online stemcampagne – met recordaantal uitgebrachte stemmen – bepaalde samen met de expertenstem van de jury de winnaar. Zo mag Drukkerij Van der Poorten zich voortaan ‘miK Klimaatambassadeur 2020’ noemen!

“Een propere planeet voor kinderen en kleinkinderen”

Met een ontstaansgeschiedenis die meer dan 70 jaar en wel drie generaties beslaat, is familiebedrijf Van der Poorten een gevestigde waarde in de grafische sector. Al sinds 2015 doet de drukkerij dat volledig klimaatneutraal. Een keuze waarmee ze een voorbeeld willen geven, aldus zaakvoerder Filip Van Wezemael: “Als vader van een groot gezin wil ik een propere planeet kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Door jaarlijks onze ecologische voetafdruk te berekenen en de overtollige CO2 te compenseren kunnen we drukwerk produceren zonder negatieve impact op het klimaat.”

Maar daar stopt het niet, want compenseren is één ding, het is ook zaak die nodige compensaties te verkleinen. “Drukken doen we op papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, zonder solvent en met plantaardige inkten”, legt Van Wezemael uit. “Dankzij de 1396 zonnepanelen op ons dak werken we bovendien met 100% groene energie. Verder is papierafval onvermijdelijk in onze branche, dus herleiden we dat tot een minimum door digitaal te printen voor kleine oplages. Op vlak van circulariteit laten we onze aluminium offset-platen recycleren tot nieuwe drukplaten.”

Naast deze duidelijke inspanningen voor klimaat en milieu, heeft het familiebedrijf ook aandacht voor de sociale aspecten van duurzaamheid. “We ondersteunen de Eritrese huishoudens via het Paradigm project en zetten ook lokaal onze schouders onder duurzame initiatieven zoals Leuven 2030”, aldus Filip Van Wezemael.

Zevende Klimaatambassadeur

De provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. Met dit initiatief wil miK het belang van klimaatvriendelijk en duurzaam ondernemen onderlijnen en Vlaams-Brabantse bedrijven die hier een voortrekkersrol in spelen, in de kijker zetten. De vorige winnaars zijn NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016), ACE Packaging (2017), DNS Belgium (2018) en Statik (2019). Vanaf vandaag vervoegt Drukkerij Van der Poorten als miK Klimaatambassadeur 2020 deze rij aan vooruitstrevende ondernemingen.

Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant is blij een nieuwe winnaar aan dit rijtje te kunnen toevoegen: “Elk jaar groeit het aanzien van deze verkiezing. Dat zien we aan het jaarlijks groeiende aantal kandidaturen, maar ook aan het stemgedrag. De lat ligt dan ook steeds hoger en dat komt de klimaatzaak alleen maar ten goede. Als kersvers Klimaatambassadeur hopen we dat Drukkerij Van der Poorten een inspiratie mag zijn voor ondernemers in onze regio én dat ze zelf blijven aan deze nog lange weg timmeren.”

Komt u graag meer te weten over de klimaat-inspanningen van Drukkerij Van der Poorten en de andere zes finalisten? U leest het allemaal op: www.mikopklimaat.be

miK

Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur, ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid écht binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een ‘klimaatbedrijf’ te maken.

Zie jij jezelf en je onderneming als potentiële kandidaat miK Klimaatambassadeur 2021? Laat het ons zeker weten via mik@voka.be

Meer info via www.mikkmo.be

Contactpersoon: Sophie Dings – sophie.dings@voka.be – 02 300 58 02

 

 

Over Van der Poorten

Van der Poorten is een 100 % klimaatneutrale offset-drukkerij. Alle drukwerken die het bedrijf produceert, hebben bijgevolg geen impact op ons klimaat. Hun werk gaat van folders, tijdschriften, brochures en boeken, business-to-business en met korte levertermijnen. Kortom, alles onder eenzelfde dak.


Van der Poorten

Diestsesteenweg 624
3010 Leuven

vanderpoorten.be

Zo doen zij aan
duurzaam ondernemen

Zowel het productieproces als de levering gebeurt zonder bijkomstige ecologische voetafdruk. Daarnaast worden ook hun grondstoffen geneutraliseerd. Hierdoor kan en mag al hun drukwerk het label van CO2-neutraal dragen. In 2011 zetten ze een stap naar hernieuwbare energie met de installatie van fotovoltaïsche zonnecellen op het dak van de drukkerij. Bovendien sorteren en recycleren ze alle (grafische) afvalproducten en rijden ze zoveel mogelijk met een elektrische wagen naar klanten.

Facts and Figures

  • Lid van Leuven 2030 sinds de opstart
  • 5 jaar 100% klimaatneutraal
  • 100% groene energie waarvan 1/3 opgewekt door 1396 zonnepanelen