Welke inspanningen levert het bedrijf op vlak van klimaat, milieu en duurzaamheid?
Vanaf de start van de aktiviteiten was GC er zich van bewust dat een bijdrage aan de samenleving geleverd diende te worden, meer specifiek op het vlak van de algemene wereldwijde gezondheid door tandverzorging. De impact van de aktiviteiten wordt continue gemeten en bijgestuurd. Een CSR strategy, gebaseerd op onderstaande aspecten, werd vastgelegd:
-
- Continue monitoring van elke stap in de ontwikkeling van nieuwe produkten en nieuwe concepten en de impact hiervan op het milieu. The minimale interventie aanpak (MI aanpak) waarbij een betrouwbaar alternatief wordt aangeboden ter vervanging van de kwikhoudende amalgaam vullingen (en tegelijkertijd tandbesparende herstellingen kunnen uitgevoerd worden)
-
- Proactieve monitoring van de impact van de verbeteringen aan onze processen alsook tijdens de selectie van de leveranciers. Aspecten zoals local sourcing en sustainable procurement kunnen hieronder geplaatst worden
-
- Reductie van de CO2 uitstoot (sinds 2009) waarbij ook horizontale samenwerking met andere bedrijven werd gerealiseerd om samen tot betere resultaten te komen
-
- Streven naar een vermindering van afval en het zoeken naar alternatieven om afvalstoffen et kunnen hergebruiken
-
- Analyse van energie verbruik en nemen van de nodige maateregelen ter vermindering (dakisolatie, hernieuwbare energie)
Welke innovatieve inspanningen doet het bedrijf om de duurzame doelstellingen te behalen?
GC’s meest voorname impact situeert zich op het vlak van de orale gezondheid op globaal niveau. Als pionier op het vlak van het Minimale Interventie concept heeft GCE een nieuwe filosofie ontwikkeld op vlak van de tandtechnische behandelingen. Niet enkel doordat amalgaam (kwik houdend en zwaar belastend voor het milieu) door deze techniek verbannen werd maar tegelijkertijd heeft dit concept het grote voordeel dat door deze techniek een maximale hoeveelheid tandmateriaal behouden blijft.
Het concept van sustainable procurement zal verder uitgebouwd worden en de horizontale samenwerking met andere bedrijven zit in de lift (bundeling goederen stromen) en de focus op meer hernieuwbare energie zal verdergezet worden (installatie zonnepanelen, onderzoek local energie communities).
Recent werd, als resultaat van lokale ontwikkelingen, een volledig nieuwe produktie unit opgestart waarbij nadruk gelegd wordt op de productie van een nieuwe generatie tandtechnische produkten die met behulp van 3D printers geprint kunnen worden. Deze produkten zullen op termijn andere produkten en technieken (met relatief belangrijke impact in het milieu) binnen de dentale labo’s en tandartsen gaan vervangen.
-
DNS Belgium
Klimaatambassadeur 2018
" Bedrijven zoals DNS Belgium geven niet alleen het goede voorbeeld, maar werken ook inspirerend voor andere bedrijven én voor onze inwoners", aldus Bart Nevens, de nieuwe provinciaal gedeputeerde voor Leefmilieu en Klimaat
-
ACE PACKAGING
Klimaatambassadeur 2017
"We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken", zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. "Bedrijven zoals Ace Packaging spelen hierin een belangrijke rol."
-
KASTEELHOEVE WANGE
Klimaatambassadeur 2016
"Kasteelhoeve Wange is erin geslaagd een businessmodel te creëren waarbij ecologisch en economisch denken verenigd worden. Ze zijn een voorbeeld van duurzaam ondernemen voor andere bedrijven."
-
ECOWORKS
Klimaatambassadeur 2015
"We kregen de prijs uit handen van Tie Roefs, gedeputeerde voor Groen in Vlaams-Brabant, na een spannende live voting. Met een deel van het team gingen we trots onze prijs in ontvangst nemen."
-
NNOF
Klimaatambassadeur 2014
"De allereerste Klimaatambassadeur worden van Vlaams-Brabant, dat is iets om terecht trots op te zijn" aldus Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. Naast NNOF als verdiende winnaar waren er nog 12 andere deelnemers die allemaal pioniers richting klimaatneutraliteit zijn.